BG-achter-computer

Wat is een ERP
en wat zijn de voordelen?

Een ERP ondersteunt alle dagelijkse bedrijfsprocessen vanuit één systeem en met één database. Dat zorgt voor onder meer kostenbesparingen, betere informatie-uitwisseling en minder risico’s. Maar wat is een ERP precies? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen?

Wat is een ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Met een ERP-systeem (ook wel ERP-suite genoemd) kunt u uw dagelijkse bedrijfsactiviteiten beheren en al uw bedrijfsprocessen automatiseren. Denk daarbij aan boekhouding, inkoop, projectmanagement, voorraadbeheer, logistiek, HR en customer relationship management (CRM).

Al deze applicaties of ‘modules’ vormen samen één systeem en delen één database. Zo worden bedrijfsprocessen met elkaar verbonden en kan data stromen tussen verschillende processen en afdelingen. Simpel gesteld: met een ERP integreert u alle mensen, processen en technologieën binnen uw onderneming.

Distri ERP: hét ERP voor groothandels

phone-and-tablet

Eén centrale database

De belangrijkste pijler onder ERP’s? U beschikt over één centrale database. Iedere module haalt informatie uit en schrijft informatie weg naar deze databank. Heeft u verschillende systemen voor bijvoorbeeld CRM, WMS en MRP? Dan kan dit leiden tot dubbele, onjuiste, onvolledige en inconsistente data. In een ERP werken alle modules met één en dezelfde database, waardoor ieder bedrijfsproces beschikt over actuele en correcte gegevens.

Dit is een belangrijke troef op het gebied van master data management (MDM), oftewel het beheren van essentiële bedrijfsgegevens over bijvoorbeeld klanten, producten en leveranciers.

De voordelen van één centrale database:

  • Geen dubbele, onjuiste, onvolledige en inconsistente data
  • Minder fouten
  • Rapportages zijn accurater en betrouwbaarder
  • Optimale automatisering van bedrijfsprocessen
  • 360° beeld van o.a. klanten, producten, leveranciers en processen

Hoe werkt een ERP?

Als bedrijf moet u voor iedere belangrijke bedrijfsfunctie een ERP-module hebben. Een ERP maakt gebruik van een gedefinieerde, standaard datastructuur. Daarbij worden gegevens uit verschillende bedrijfsprocessen en workflows als het ware met elkaar vervlochten en verspreid over andere afdelingen. Omdat u werkt met één systeem en één database, zijn gegevens van een afdeling altijd direct beschikbaar voor (geautoriseerde) gebruikers bij andere afdelingen of filialen.

Modules binnen één systeem werken in de regel beter samen dan systemen die aan elkaar zijn geknoopt. Het verdient dus de voorkeur om alle bedrijfsprocessen te dekken binnen één oplossing, zoals bij Distri ERP mogelijk is. Toch komt het vaak voor dat bedrijven naast hun ERP aparte systemen gebruiken, bijvoorbeeld voor boekhouding of warehouse management. In dat geval kan worden geïntegreerd met het ERP-systeem om data-uitwisseling tussen de systemen te faciliteren.

Ontdek hoe Distri ERP alle groothandelprocessen ondersteunt

phone-and-tablet
manscanner

De voordelen van ERP-systemen

Los van de voordelen van één centrale database hebben ERP-systemen de volgende voordelen:

  • Kostenbesparingen door efficiënte bedrijfsprocessen en het automatiseren van repetitieve taken
  • Tijdsbesparingen, onder meer door het voorkomen van dubbele data-invoer
  • Eén bron van waarheid en informatie blijft niet vastzitten in silo’s
  • Betere samenwerking, o.a. door delen van data in contracten, offerteaanvragen en inkoopopdrachten
  • Minder risico’s, want betere datakwaliteit, meer financiële controle en compliance met regelgeving
  • Lagere IT-kosten dankzij minder licenties en makkelijker IT-beheer
section-background-homepage-min

De geschiedenis van ERP

ERP-systemen zijn terug te leiden tot de opkomst van systemen voor material requirements planning (MRP) in de jaren 60. Fabrikanten gebruikten deze MRP’s destijds om onder meer productieschema’s te maken en voorraden bij te houden. In de jaren 80 kwam er een nieuw soort systeem: manufacturing resource planning (MRP II). Deze software was nog steeds uitsluitend bedoeld voor productiebedrijven maar bood veel meer nieuwe mogelijkheden voor de productieplanning – zoals HR, projectmanagement en inkoop. Daarmee gingen MRP II’s al in de richting van de huidige ERP’s.

De term ‘enterprise resource planning’ werd begin jaren 90 gemunt door Gartner. Rond die tijd groeiden ERP-systemen snel in maturiteit en compleetheid: alle bedrijfsprocessen konden in één geïntegreerd systeem worden ondersteund. Veel grote bedrijven zagen hiervan de meerwaarde en implementeerden een ERP. In de jaren rond de millenniumwisseling gingen ook veel niet-productiebedrijven met een ERP werken. Inmiddels heeft twee derde van de grote en middelgrote bedrijven in Nederland een ERP.

DISTRI ERP: ÉÉN VAN ’S WERELDS EERSTE ERP’S

Distri ERP is het meest complete en makkelijke ERP voor groothandels. Daarnaast is het ook één van de oudste ERP’s ter wereld: voorganger Zegris werd al in 1982 door ons gelanceerd.

cta
Benieuwd wat Distri Data kan betekenen voor uw bedrijf?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een demo.